ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Συνέδρια

Το συμπόσιο επεδίωξε να απομακρυνθεί από τις παραδοσιακές προσεγγίσεις, επιχειρώντας μία συγκριτική εξέταση του μοναχισμού στην Ανατολική Μεσόγειο την περίοδο από το τέλος της Δʹ Σταυροφορίας μέχρι την παγίωση της οθωμανικής κυριαρχίας, φέρνοντας σε επαφή επιστήμονες που ειδικεύονται στη μελέτη μοναστικών καθιδρυμάτων τόσο της ορθόδοξης όσο και της λατινικής παράδοσης. Ο διάλογος που αναπτύχθηκε επικεντρώθηκε σε σημαντικά ζητήματα των δύο τύπων μοναχισμού με σκοπό να αναδείξει τις μεταξύ τους συγκλίσεις και αποκλίσεις, καθώς και τις συνέπειες που προέκυψαν και για τους δύο από τη συνύπαρξή τους στα βυζαντινά εδάφη και στην ευρύτερη περιοχή.

Το συμπόσιο διεξήχθη διαδικτυακά στις 1-2 Οκτωβρίου 2020.


Οργανωτική Επιτροπή
Συντονιστής
Ζήσης Μελισσάκης, Κύριος ερευνητής ΙΙΕ/ΕΙΕ


Χριστίνα Αγγελίδη, Ομότιμη διευθύντρια ερευνών ΙΙΕ/ΕΙΕ
Κρίτων Χρυσοχοΐδης, Ομότιμος διευθυντής ερευνών ΙΙΕ/ΕΙΕ
Μαρίνα Κουμανούδη, Κύρια ερευνήτρια ΙΙΕ/ΕΙΕ
Γεράσιμος Μέριανος, Κύριος ερευνητής ΙΙΕ/ΕΙΕ
Κωστής Σμυρλής, Εντεταλμένος ερευνητής ΙΙΕ/ΕΙΕ

To Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου «Αναβαθμίς» διοργάνωσε από 14 έως και 17 Οκτωβρίου του 2020 Διεθνές Συνέδριο για την Ιστορία και τις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες. Σκοπός των ανακοινώσεων ήταν η παρουσίαση όχι μόνο νέων ψηφιακών ερευνητικών εργαλείων, αλλά και η στόχευσή τους στο πλαίσιο ευρύτερων ερευνητικών πεδίων, τα οποία αφορούν τις πηγές, τα πρόσωπα, τον χώρο, και τα δίκτυα. Το ψηφιακό αυτό συνέδριο έδωσε την ευκαιρία σε ένα πλήθος ερευνητών από όλο τον κόσμο να ανταλλάξουν απόψεις για σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με την υλοποίηση και εφαρμογή ψηφιακών συστημάτων για την υποστήριξη, προβολή και διάχυση της ιστορικής έρευνας.

Δείτε Περιλήψεις Ανακοινώσεων εδώ

Δείτε video των ανακοινώσεων εδώ

Το συμπόσιο διεξήχθη διαδικτυακά από 14 έως και 16 Οκτωβρίου 2020.


Οργανωτική Επιτροπή
Μαρία Χριστίνα Χατζηιωάννου
Βύρων Αντωνιάδης
Xαράλαμπος Γάσπαρης
Κατερίνα Δέδε
Ευαγγελινή Μάρκου
Κώστας Ταμπάκης
Αναστασία Γιαγκάκη

Η Επιστημονική Συνάντηση Πολιτισμικές μεταφορές. Διαμεσολαβήσεις και διαμεσολαβητές στη σύγχρονη Ελλάδα είναι η συνέχεια του ερευνητικού προγράμματος Πολιτισμικοί διαμεσολαβητές ανάμεσα στην Ελλάδα, τη Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, 1830-1974, το οποίο διενεργείται από το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών και τη Γαλλική Σχολή Αθηνών. Αντικείμενο της Επιστημονικής Συνάντησης είναι να ερμηνεύσουμε συνθετικά τα επιμέρους δεδομένα που έχουν συλλεγεί στο πλαίσιο του προγράμματος, να μελετήσουμε τα συμπεράσματά μας από πολιτισμική, μεθοδολογική και, βέβαια, από ιστοριογραφική σκοπιά. Στόχος μας είναι να μελετηθεί ο τρόπος με τον οποίο συμπλέκονται τα πρόσωπα με τους θεσμούς, οι μικροϊστορίες με την Ιστορία στο πεδίο των πολιτισμικών μεταφορών. Για τον λόγο αυτό η Συνάντηση θα ολοκληρωθεί με συζήτηση Στρογγυλής Τράπεζας με θέμα: Από τις μικρές ιστορίες στην Ιστορία: Βιογραφία και προσωπογραφία.

Δείτε Περιλήψεις Ανακοινώσεων εδώ

Η Συνάντηση θα διεξαχθεί εξ ολοκλήρου διαδικτυακά, στις 10 και 11 Δεκεμβρίου 2020
Για την παρακολούθηση του συνεδρίου απαιτείται η εγγραφή του κοινού, η οποία πραγματοποιείται μέσω του παρακάτω συνδέσμου: https://zoom.us/webinar/register/WN_1VXsXqIZQ9uz6oQfrs2etw

Υπεύθυνη συνεδρίου: Ουρανία Πολυκανδριώτη


Επιστημονική Επιτροπή
Lucile Arnoux-Farnoux
Γεωργία Γκότση
Σοφία Ματθαίου
Μαριλίζα Μητσού
Ουρανία Πολυκανδριώτη
Αλεξάνδρα Σφοίνη
Άννα Ταμπάκη


Οργανωτική Επιτροπή
Παναγιώτης Ελ Γκεντί
Σοφία Ματθαίου
Ουρανία Πολυκανδριώτη
Αλεξάνδρα Σφοίνη
Φιλίππα Χορόζη